Kaj je OSEBNA ASISTENCA?

vse, kar veš ali ne veš o osebni asistenci

OSEBNA ASISTENCA

Osebna asistenca je pomoč uporabniku pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih uporabnik ne more izvajati sam, zaradi vrste in stopnje invalidnosti, a jih vsakodnevno potrebuje doma in izven doma, da lahko živi neodvisno, aktivno in je enakopravno vključen v družbo.

Pri izvajanju osebne asistence ima uporabnik nadzor nad organizacijo in oblikovanjem storitev osebne asistence glede na lastne potrebe, zmožnosti, življenjske okoliščine, pogoje ter želje.

JE PRAVICA INVALIDOV

Načela osebne asistence:

–        spoštovanje dostojanstva in neodvisnosti uporabnika;

–         pravica do svobode izbire in odločanja med postopkom uveljavljanja pravice do osebne asistence in njenim izvajanjem;

–        omogočanje vključenosti v družbo;

–        individualna obravnava;

–        zagotavljanje enakih možnosti ter dostopnosti.

V BOJU Z MLINI NA VETER

Ko bolezen ali nesreča vstopita v tvoje življenje se znajdeš v boju s sistemom. Potrebuješ informacije in osebo, katera te vodi od začetka, do konca, po korakih. Ne samo, da si se znašla na čustvenem vrtiljaku, zaradi bolezni ali nesreče, sedaj se bodeš s celotnim sistemom in ljudmi, kateri so zaposleni v njem.

(ne)PRAVILNO NAPISANA DIAGNOZA

Zaradi nepravilne diagnoze se marsikateri invalid znajde v začaranem krogu. 

Zdravnik, kateri zamahne z roko in reče: ”Se ne izplača” je oseba nevredna svojega DR. naziva in s pomanjkanjem empatije.

Zato je še kako pomembno, da imaš specialista, kateri se bo potrudil za tvoje zdravje.

GLUHA UŠESA STROKOVNEGA OSEBJA​

”Ja, ampak ne morem vam pomagati.”

”Vaša zgodba je tragična, vendar vam ne moremo pomagati.”

Nestrokovnost, nezavzetost in pomanjkanje empatije strokovnega osebja, zaposlenega na Centrih za socialno delo so stalnica. Žal še zmeraj v večini prevladujejo zgornji stavki.

KO NE VEŠ, KAKO NAPREJ

Čeprav imam dve zdravi roki in dve zdravi nogi, sem se znašla v položaju, ko nisem vedela kako naprej. 

Zaprta vrata, gluha ušesa in podcenjevanje zdravstvene stroke so bili nekaj let moji spremljevalci, saj sem se na vse načine zavzemala za zdravje svojega sina, kateri je zbolel pri svojih 16,5 letih.

Zmeraj, ko sem se soočala s krivico, lenobo, pomanjkanjem empatije, posmehljivostvjo, nesposobnostjo in nestrokovnostjo sem prespala in se nato vprašala:

”Kateri je moj naslednji korak?!”

VZTRAJNOST IN PREDANOST

Zaenkrat se v Sloveniji še zmeraj srečujemo z nepoznavanjem življenja invalidnih oseb. Nekatere uradne in strokovne osebe invalide jemljejo kot drugorazredna bitja in osebe, za katere se ne izplača potrudit. 

Zato je toliko nezadovoljstva zaradi zavrnjenih vlog, katerim se bodisi delavci na pristojnih Centrih za socialno delo, bodisi zdravniki in strokovno osebje niso potrudili da bi jih dostojno pregledali oziroma da bi se poizkušali vživeti v posameznika in mu, po svojih najboljših močeh, tudi pomagali. 

Pravilno napisana medicinska diagnoza, pripomočki in oprema za ljudi, kateri ne uporabljajo rok in/ali nog, spremstvo za ljudi, kateri se zdravijo psihiatrično in iz katerega koli razloga ali vzroka ne morejo živeti popolnoma samostojno življenje so samo delčki zgodb, katere odkrivam pri ljudeh s posebnimi potrebami. 

15% ljudi na našem planetu Zemlja so ljudje s posebnimi potrebami.

POLARNI MEDVED, izobraževanje in osebna asistenca, Carolina Turecki s.p.

KAKO TI LAHKO POMAGAM?

V kolikor potrebuješ pomoč pri ureditvi OSEBNE ASISTENCE, 

sem prva oseba h kateri se lahko obrneš po informacije in pomoč. 

Carolina Turecki

Izvajalka osebne asistence

UPORABNIKI OSEBNE ASISTENCE SO POVEDALI

''Zakon, s katerim lahko invalidi živimo neodvisno.''

Namesto v dom ali zavod OSEBNA ASISTENCA omogoča neodvisno življenje invalida oziroma hendikepirane osebe v domačem okolju.

IZVAJANJE OSEBNE ASISTENCE

v slogi je moč